
Fantezia Crăciunului - să fim realiști
Știm cu toții cum se simte momentul în care evadăm într-o fantezie din mintea noastră din când în când, nu-i așa? Și, deși este adesea plăcut să găsim motivație sau inspirație în visele unei vacanțe de lux sau a obținerii unei promovări majore la locul de muncă, gândul referitor la fantezie poate afecta și sănătatea noastră psihologică.
În fiecare an, social media și societatea în general construiesc „fantezia de Crăciun”, umplând conștiința colectivă cu imagini ale familiilor fericite care fac visele celorlalți să devină realitate, participând la un pic de consumism excesiv. În acest articol, vom explora modul în care fantezia afectează în special femeile, care se află adesea în centrul așteptărilor altora și cum aceste așteptări pot dezvălui stres ascuns și chiar depresie.
Cum funcționează gândirea fantastică, în sens psihologic
În esență, acest tip de gândire creează un decalaj între ceea ce este real și ceea ce este imaginat. Uneori, oamenii se angajează în această activitate mentală ca o metodă de auto-liniște în timpul perioadelor de stres sau de anxietate. Cu toate acestea, ca și în orice, ceea ce devine prea mult, chiar dacă e bun, poate fi o problemă. Din punct de vedere psihologic, acest fenomen este cunoscut și ca o formă de evitare. Atunci când oamenii se implică excesiv în acest tip de gândire, poate duce la o tulburare de personalitate narcisică doar ca un exemplu și, după cum s-a observat într-un studiu al lui George Eman Vaillant, oamenii care se bazează foarte mult pe gândirea fantezistă, în general, nu au prieteni apropiați în lumea reală. În timp ce gândirea de tip fantasm crește, realitatea de zi cu zi a unei persoane se poate deteriora rapid, lărgind astfel diferența dintre ceea ce este real și imaginat.
Crăciunul poate răscoli emoțiile vis a vis de așteptările legate de a avea copii
Mulți clienți acuză o stare de depresie pentru că nu pot avea copii. Atât bărbații, cât și femeile care sunt infertili și care doresc să aibă copii, pot experimenta la un moment dat o depresie ușoară până la severă din cauza incapacității lor de a concepe. Această depresie poate fi la fel de gravă precum cea care apare uneori în urma diagnosticului de cancer, sau după recuperarea în urma unui infarct. Emoțiile trăite în acest moment pot fi, de asemenea, asemănătoare cu ceea ce simte o persoană atunci când este îndurerat de pierderea unei persoane dragi – doar că în acest caz, o persoană se întristează de pierderea a ceea ce ar putea fi. Prin urmare, s-ar putea spune că pierderea a ceea ce s-a dovedit a fi o fantezie – și, desigur, „fantezia de Crăciun” ar putea fi declanșatorul care declanșează depresia la un astfel de individ.
Este un moment care poate evidenția faptul că ești într-o relație greșită
Cuplurile petrec mult mai mult timp unul cu celălalt în timpul sărbătorilor. În multe privințe, această perioadă este un test ideal al modului în care te vei simți cu partenerul pe termen lung dacă sunteți într-o relație nouă. Există adesea o mulțime de angajamente și petreceri pe care le veți petrece împreună, plus există presiunea suplimentară a întâlnirii a două familii. În plus, există timp nestructurat, în care poți experimenta cu adevărat modul în care partenerul tău trăiește în mod natural, atunci când nu se află în rutina lui obișnuită. Toate evenimentele și factorii unici din acest timp îi determină uneori pe oameni să realizeze că au o relație cu cineva care nu este potrivită pe termen lung. Iar suferința care vine din această realizare poate fi uneori devastatoare.
Divorțul și despărțirile în relațiile pe termen lung au loc, de asemenea, în acest moment. În cabinet, oferim terapie indivizilor și/sau cuplurilor care sunt dornici să lucreze prin modelele relaționale care stau la baza problemelor lor. Nu toate cuplurile trebuie să se despartă pentru a-și rezolva problemele și merită să căutați mai întâi terapie, înainte de a căuta avocați.
De ce? Pentru că degeaba schimbi partener după partener dacă tiparul relațional al unei persoane este defectuos. Îmbunătățirea tiparului de relaționare ajută persoanele să înțeleagă unde și de ce se produce ruptura, și modalitatea de a acționa astfel încât ruptura să fie reparată.
Cum să stabilești așteptările potrivite cu cei dragi și să vă bucurați de Crăciunul acesta
Când elimini comercialul care înconjoară Crăciunul, poți găsi într-adevăr o perioadă minunată a anului. Doar a fi alături de cei dragi și de prieteni poate fi foarte reîncărcător pentru suflet. Și există modalități de a te asigura că merge bine. În primul rând, de obicei cunoști foarte bine oamenii cu care vei petrece timpul. Este foarte probabil să știți ce le stresează, așa că planificați din timp lucrurile. Și probabil că știi deja cum te declanșează. Poate că mătușa Ioana o să-și bată joc de tine pentru că nu ești încă căsătorit sau unchiul Mihai o să-ți spună cum să-ți conduci afacerea. Poți vizualiza și pregăti mental în avans, găsind modalități de a fi tu însuți într-un astfel de moment, fără a-i jigni pe cei din jurul tău, dar asigurându-te totuși că stabilești limitele cu care tu te simți confortabil. Dialogul asertiv ar fi metoda cea mai potrivită de comunicare.
Și dacă ești pe cont propriu în acest Crăciun, poate fi o perioadă cu adevărat reconfortantă, în care te răsfeți cu o relaxare de care nu ai beneficiat pe parcursul anului și să planifici obiectivele viitoare în jurul lucrurilor pe care ai vrea să le faci în anul următor. Acesta poate fi un moment grozav să-ți faci planuri cu tine însuți și, poate, să mergi într-o aventură la care ai visat întotdeauna, dar nu ai avut niciodată timp.