Prima ședință la psiholog

Este normal să te simți puțin nervos înainte de a începe terapia, mai ales dacă nu ai mai fost niciodată. Orice facem pentru prima dată, pentru cei mai mulți dintre noi poate fi intimidant.

Dar chiar nu este nimic de care să îți faci griji.

Nu vei fi niciodată forțat să vorbești despre ceva care te face să te simți inconfortabil. Și, deși este adevărat, unele abordări ale terapiei sunt pe termen scurt iar altele au o abordare mai complexă, tu stabilești ritmul – iar terapeutul tău este acolo pentru a te ghida la fiecare pas.

Oamenii decid să meargă la terapie din tot felul de motive diferite. Unii oameni încep terapia deoarece caută ajutor pentru că se confruntă cu o anumită problemă de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau depresia, sau pentru că au o dificultăți în relație sau pentru că se află într-un impas și nu știu ce decizie să ia.

Dar nu toată lumea vine la terapie cu o idee clară despre ceea ce caută.

Unii oameni vin pur și simplu pentru că sunt interesați să afle cum pot deveni o versiune mai bună a lor. Poate că caută să-și îmbunătățească încrederea în sine, să devină mai aserțivi sau pur și simplu vor să se înțeleagă mai bine.

Alții ar putea veni pentru că se simt foarte pierduți și caută să găsească scopul și sensul vieții lor.

Ideea este că nu există un moment „greșit” pentru a merge la terapie. Indiferent dacă sunteți aici pentru că nu vă simțiți bine sau sunteți doar curios despre ce are de oferit terapia, ați ales momentul potrivit pentru a începe.

Ce se va întâmpla în prima ședință de terapie

În primul rând, terapia este un spațiu în care te poți simți în siguranță pentru a vorbi despre orice ai în minte. Este un loc pentru a vorbi despre gânduri și sentimente dificile pe care altfel s-ar putea să-ți fie jenă sau frică să le împărtășiți cu oamenii din jurul tău. Este un loc în care să te simți înțeles, fără a fi judecat – și pentru unii oameni asta se întâmplă pentru prima dată.

Obținerea unui punct de vedere obiectiv vă poate ajuta să faceți lumină asupra gândurilor sau comportamentelor care vă rețin – pe care altfel nu le-ați fi recunoscut.

Dar este, de asemenea, complet normal să ajungi la terapie și să nu știi cu adevărat despre ce vrei să vorbești. Poate că simți că ceva „s-a întâmplat”, dar nu prea poți pune degetul pe asta.

Terapeutul tău te va întâlni oriunde te-ai afla pe parcursul poveștii tale de viață, așa că nu te simți niciodată presat să te gândești că trebuie să știi despre ce vrei să vorbești în sesiunile de terapie.

Ce mă va întreba psihologul meu?

În prima ta ședință, psihologul tău va dori în mare parte să înțeleagă puțin despre tine și despre ce ai vrea să obții în urma ședințelor de terapie.
De asemenea, psihologul se va prezenta și îți va da câteva detalii despre el/ea și va povesti câte ceva despre trecutul lui sau al ei și despre cum ar putea arăta sesiunile tale în viitor.

Ei te pot întreba care este dificultatea pe care o ai în acest moment și de cât timp te simți așa. Și, în funcție de tipul de terapie, s-ar putea să sape puțin mai departe în trecutul tău și să te întrebe despre experiențele tale din familie și din prima copilărie.

În cele din urmă, în această primă sesiune, terapeutul caută să-și facă o imagine a modului în care ai ajuns unde te afli astăzi și a ceea ce cauți să obții de pe urma ședințelor de terapie. Acest lucru îi va permite să își adapteze abordarea la ceea ce va funcționa cel mai bine pentru tine. Diferitele modalități terapeutice abordează lucrurile în mod diferit, așa că într-adevăr este vorba de a găsi o abordare potrivită pentru fiecare.

Nu există un moment greșit

Fie că începi terapia deoarece cauți ajutor într- o problemă specifică sau pur și simplu simți că ceva este în neregulă, merită întotdeauna să stai de vorbă cu un profesionist pentru a obține o perspectivă diferită. O poți lua ca pe un indiciu important pentru a înțelege ceva despre tine , și anume sentimentul că ceva nu este în regulă este adesea doar vârful aisbergului.
Terapia nu numai că te va ajuta să revii pe drumul cel bun, dar te va ajuta și să faci schimbări importante în viața ta pentru a preveni ca aceleași probleme să apară din nou în viitor.