
Un cuplu se prezintă adesea ca întâlnirea a două biografii și a două universuri de sens care caută să aparțină unul altuia prin construirea unei entități: cuplul.
În această fuziune, este vorba despre așteptarea pe care o proiectăm asupra celuilalt și la dorința ca celălalt să ne completeze. Fiecare cuplu merită să-și construiască propria etică în funcție de valorile și limbajul său. Terapeutul ghidează membrii cuplului în demersul de a dialoga la același nivel de înțelegere acordându-și spațiul necesar pentru a fi el însuși, ea însăși sau ei înșiși pentru a-și reînnoi sau echilibra legătura, câteodată prin intermediul facilitării de observare a tiparelor relaționale care ar putea sta la baza unora dintre dificultățile din relația de cuplu. Unele cupluri ar putea merge la terapie pentru a-și schimba și îmbunătăți relația, în timp ce altele ar putea căuta terapia de cuplu atunci când iau în considerare o decizie de separare.
Terapia de cuplu poate fi pe termen scurt dacă cuplul dorește să lucreze la o problemă specifică în relația lor. Terapeutul va dezvolta un plan de tratament specific și personalizat cu cuplul cu care lucrează, după două sau trei ședințe de evaluare inițială și a dificultăților cuplului.
La ce mă pot aștepta dacă merg la terapie de cuplu?
Numărul de ședințe de care veți avea nevoie va depinde de natura dificultăților prezente, astfel încât terapeutul dumneavoastră va face un plan cu dumneavoastră după primele câteva ședințe.
Explorarea subiectelor dureroase în terapia de cuplu poate fi o provocare pentru cupluri, dar poate fi extrem de utilă în înțelegerea dinamicii relaționale și a locurilor în care lucrurile s-ar putea bloca.
Terapeutul dumneavoastră poate face sugestii concrete și vă va oferi teme pe care să le faceți singur sau cu partenerul între sesiuni.
A fi deschis cu privire la dificultățile pe care le aveți unul cu celălalt și motivat să faceți schimbări va îmbunătăți viteza de îmbunătățire a relației.