Tristețea de Crăciun

Spre deosebire de ceea ce vedem în filme, Crăciunul nu este întotdeauna sărbătoarea caldă, confortabilă și plină de festivități așa cum am spera noi să fie.

Pentru unii oameni, Crăciunul poate fi un moment în care s-ar putea simți izolați.

Sărbătorile sunt pline de așteptări, cu o presiune suplimentară de a socializa, de a se distra, ceea ce pentru unii dintre noi este minunat, iar pentru alții poate fi copleșitor.

Persoanele care suferă deja din cauza depresiei, pot simți o presiune de a avea o dispoziție în ton cu spiritul Crăciunului, și văzând în jurul lor lumea de acolo distrându-se, li se poate accentua dispoziția depresivă. Pentru că toată această așteptare te poate lăsa cumva cu sentimentul că ar trebui să simți sau să experimentezi ceva… Și când nu o faci, te simți cumva inadecvat.

În mod similar, sărbătorile în familie nu arată la fel pentru toată lumea. Această perioadă a anului poate fi deosebit de grea pentru cei cărora le lipsește cineva important, nu au familie sau au relații mai puțin bune cu anumiți membri ai familiei.

De fapt, din aceste motive, studiile au descoperit că ratele depresiei sunt cele mai ridicate în perioada Crăciunului.

Dacă ai oricare dintre sentimentele descrise mai sus, este posibil să te simți foarte singur. Dar te rog să știi că nu ești. Sărbătorile pot fi o perioadă grea pentru mulți oameni.

Cel mai important lucru pe care îl poți face este să ieși din izolare și să vorbești despre asta. Încearcă să găsești conexiune și sprijin – fie că este în terapie, cu un prieten sau printr-un grup de interese comune.

Între timp, vom analiza câțiva dintre pașii pe care îi puteți face pentru a vă asigura că aveți grijă de voi în perioada vacanței de Crăciun.

 

Sprijinirea sănătății mentale de sărbători

Crăciunul poate fi o provocare din tot felul de motive diferite și le vom analiza pe rând, aici.

Dacă te simți neliniștit să ieși

Dacă suferiți de anxietate socială, acumularea emoțiilor până la Crăciun și toată așteptarea familiei și prietenilor de a socializa pot provoca mult stres. În primul rând, nu ar trebui să te simți niciodată obligat să participi dacă nu te simți confortabil cu asta. Dar există și câțiva pași pe care îi poți face pentru a face experiența puțin mai ușoară. Iată câteva idei:

Limitează nivelul de alcool la care te expui – dacă ești predispus la anxietate, băutul ar putea oferi o oarecare ușurare temporară, dar consecințele vor fi probabil mult mai grave în ziua următoare. Totul tine de echilibru. Bea câteva pahare pentru a te răsfăța (dacă asta te ajută să te simți bine), dar asigură-te că bei multă apă.

Vorbește în prealabil cu un prieten să mergeți împreună – intrarea solo într-o petrecere poate fi descurajantă dacă suferi de anxietate socială. Încearcă să iei legătura cu cineva care merge înainte și să-i spui cum te simți. Uneori, un pic de sprijin poate face diferența.

Gândește-te la câteva subiecte pe care să le abordezi – poate părea prostesc, dar pregătirea în avans poate atenua mult din nivelul de stres. Scrie câteva idei, astfel încât să nu te simți sub presiunea de a fi spontan în asemenea momente .

Dacă te simți singur de Crăciun

Fie că ai pierdut pe cineva apropiat, fie că pur și simplu ai pierdut o conexiune importantă (divorț, ruperea relației, relație dificilă cu un membru al familiei), această perioadă are tendința de a evidenția acele absențe. Deși nu putem completa neapărat aceste neajunsuri, este important să ne asigurăm că obținem suficientă conexiune în timpul perioadei de vacanță. Mai jos sunt câteva idei:

Găsește o conexiune în fiecare zi (oricât de mică) – încearcă să începi o conversație cu cineva în fiecare zi, chiar dacă este barmanul care vă servește cafeaua de dimineață sau vânzătoarea din magazin.

Vorbește – conexiunea este antidotul împotriva singurătății. Asigură-te că ai încredere în cineva cu care să vorbești despre cum te simți – indiferent dacă este vorba de terapeutul tău, un prieten, un membru al familiei sau comunitatea online. Cei mai mulți dintre noi știu cum e să fii singur și, indiferent cât de singur te simți, există întotdeauna cineva care este gata să asculte.

Fă un Crăciun despre tine – Dacă ai un Crăciun liniștit la orizont, ia-l ca pe o oportunitate de a te concentra pe a face toate lucrurile pe care îți place să le faci. Comandă toate alimentele tale preferate, câteva cărți și răsfăță-te o baie lungă și parfumată. Fă din acest Crăciun o sărbătoare a îngrijirii de sine.

Voluntariat – studiile au arătat că a-i ajuta pe alții are puterea de a ne spori propria fericire și, de asemenea, ne poate îndepărta mințile de propriile noastre lupte. Sprijinirea altor oameni care se luptă (chiar dacă poate fi din diferite motive) poate crea un sentiment de comunitate – și este întotdeauna grozav să simți că faci o diferență în viața altcuiva.

Dacă treceți în acest moment prin relații dificile

Petrecerea unei perioade atât de intense cum e Crăciunul – împreună, poate fi o perioadă dificilă pentru unele familii – mai ales dacă există deja dinamici familiale provocatoare în joc. În mod ideal, ar fi cel mai bine dacă ar fi posibil să se rezolve problemele pe parcursul anului în loc să le permitem să se acumuleze, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Mai jos sunt câteva idei despre cum să gestionați mai bine relațiile dificile:

Fii realist cu privire la cât timp petreci cu familia – ține cont de cum anume te simți cu adevărat referitor la acele relații și de ceea ce tinde să se întâmple de obicei atunci când petreci perioade lungi de timp împreună și planificați-vă în consecință.

Evitați să stați în jurul casei toată ziua – dacă stați mult timp împreună, încercați să vă structurați zilele astfel încât să ieșiți la plimbări și să faceți activități. Ieșirea în oraș vă va ajuta să evitați creșterea tensiunilor în casă.

Limitați-vă consumul de alcool – fiți atenți la cât de mult alcool consumați sau puteți decide să-l renunțați complet dacă relațiile sunt deosebit de dificile cu anumiți membri ai familiei.

Cunoaște-ți factorii declanșatori – fă un efort conștient pentru a recunoaște anumite tipare și dinamici în care te încadrezi de obicei cu familia ta, astfel încât să poți răspunde diferit de această dată. Obținerea informațiilor despre ce anume declanșează de obicei un conflict te va ajuta să devii mai puțin reactiv și să ușurezi evitarea conflictelor.

Poate fi numită „cea mai minunată perioadă a anului”, dar realitatea este că depresia poate apărea în orice anotimp. Dacă te lupți în perioada Crăciunului, știi că există sprijin acolo. Nu trebuie să te lupți de unul singur.

Discuția cu un terapeut poate fi cu adevărat benefică și te poate ajuta să pui în aplicare niște planuri pentru a găsi conexiunea de care ai nevoie și pentru a face perioada Crăciunului să fie mai puțin copleșitoare – și puțin mai strălucitoare.