
Ianuarie - este momentul potrivit să ne reinventăm
Nu este de mirare că ianuarie este adesea percepută ca fiind cea mai sumbră lună a anului. După excesele și răsfățul Crăciunului, mulți dintre noi au rămas cu cardurile de credit epuizate și cu conștientizarea că nu ne-am păstrat deloc rezoluțiile pe care ni le-am propus anul trecut de anul nou.
În acest articol, vom explora modul în care acesta este un moment clasic al anului în care oamenii se gândesc la decalajul dintre modul în care și-ar dori să fie viața și cum este ea cu adevărat. Vom explora sentimentele care apar și ce anume puteți face pentru a trece prin această perioadă fără a rămâne blocat.
Experimentând mania Crăciunului
Crăciunul este o perioadă în care oamenii sunt mai distrași decât de obicei, participând la evenimente petreceri și întâlniri cu prietenii. În general, se întâmplă mult mai multe și oamenii sunt adesea într-o stare ușor „maniacală” – în care există o emoție sporită și/sau oamenii uită să se îngrijească adecvat de ei înșiși.
Odată ce această perioadă s-a încheiat, există „coborârea” inevitabil și naturală – care de obicei începe imediat după noul an. Interesant este că acesta este unul dintre cele mai aglomerate perioade ale anului la cabinetele psihologilor, unde primim mulți clienți noi care sunt dornici să-și îmbunătățească viața.
Explorarea impulsului de a face schimbări
Este interesant de remarcat faptul că unii oameni care s-au răsfățat din plin în perioada Crăciunului ar putea fi cei care iau noi abonamente la sală, se hotărăsc să adopte o dietă vegetariană și elimină din dulapurile din bucătărie zahărul și articolele foarte procesate. Ei fac tot posibilul să își schimbe anumite comportamente la începutul anului, doar pentru a reveni la vechile modele și obiceiuri câteva săptămâni sau luni mai târziu.
Ceea ce mulți dintre acești oameni nu realizează este că schimbarea comportamentală trebuie să fie mai moderată pentru a dura. Așa că, de exemplu, în loc să țintești să renunți complet la carne pentru o lună, plănuiește să nu mănânci carne în anumite zile, sau chiar doar într-o singură zi din săptămână. Pentru unii dintre noi funcționează într-un fel, pentru alții, în alt fel.
Să presupunem că încercați să nu beți alcool în luna ianuarie , ca un alt exemplu. Mulți oameni pot să-și atingă obiectivul de a nu bea o lună de zile, totuși, când vine februarie, prima băutură mult așteptată se transformă rapid în mai multe – și astfel, o schimbare reală în relația lor cu alcoolul nu s-a făcut cu adevărat. În timp ce ”ianuarie – fără alcool” este un concept minunat, din punct de vedere psihologic, recomandăm efectuarea de mici modificări progresive în timp pentru a obține o schimbare care durează. Poate că o strategie mai bună ar fi să te oprești după una sau două pahare sau să scazi frecvența consumului de alcool la o dată pe săptămână – de exemplu.
Dependența nu este doar despre mâncare sau alcool
În timp ce această perioadă a anului oamenii se concentrează foarte mult pe corpul fizic, pe măsură ce magazinele de haine își îmbracă manechinele cu cele mai noi echipamente de gimnastică, dependențele vin în toate formele și dimensiunile. Modul în care o stare de dependență prelungită poate fi provocată de activitățile orientate spre obiective care devin consumatoare, cum ar fi jocurile de noroc, cumpărăturile online sau chiar învățarea unei noi limbi. Mai sunt apoi și dependențe de dispozitive high-tech (iphones, ipad-uri), internet, sex, jocuri video și chiar chirurgie plastică.
Deși s-ar putea să nu fie nevoie să optezi pentru ”ianuarie – fără alcool” sau vegan, poate că există un alt domeniu din viața ta care prezintă un fel de comportament care provoacă dependență. Și este la fel de important să nu extindem termenul de dependență atât de mult încât să-și piardă sensul. Schimbarea obiceiurilor proaste este una, iar tratarea dependenței severe este alta. În cel mai grav caz, dependența poate fi o problemă de viață sau de moarte pentru unele persoane și necesită asistența unor profesioniști calificați.
Cum te simți în legătură cu decalajul din viața ta ?
Unul dintre principalele lucruri cu care oamenii se confruntă din punct de vedere psihologic în această perioadă a anului este înțelegerea decalajului dintre felul în care ți-ai dori să fie viața ta și cum este ea în realitate. Chiar și cu cele mai bune planuri și cu o muncă asiduă consecventă pentru un anumit obiectiv, viața poate să nu fi ieșit exact așa cum ți-o imaginezi. Nu numai că te oprești și vezi că nu ai realizat ceea ce ți-ai dorit, ci și un val de emoții pe care nu ai plănuit să le simți poate însoți eșecul – cum ar fi mânia, tristețea, vinovăția, rușinea, o senzație de inimă frântă și lipsa de valoare.
Ceea ce este important, este să înțelegem că acest lucru se întâmplă cu toată lumea și că o parte a maturizării în perioada adultă este de a câștiga perspectivă asupra lucrurilor pe care nu le putem controla. Perspectiva poate veni numai după ce ne întristăm pentru pierderea a ceea ce ar fi putut fi și, în loc să transmitem subconștient aceste emoții asupra altcuiva, este important să permitem ca orice negativitate să fie recunoscută, procesată și eliberată în interiorul nostru.